Ir ātrums un sānslīdes, bet nav bīstami cilvēka dzīvībai. Popē driftē kontrolēti. (video)

Ir ātrums un sānslīdes, bet nav bīstami cilvēka dzīvībai – šādi var raksturot radiovadāmo automašīnu driftu, ar ko Popē aizrāvušies vairāki ventspilnieki. Gāze grīdā ir katrā treniņā, jo pašu būvētā trase ir droša. 

“Lielo puišu saldumu veikals” – tā par šo sporta veidu saka iesaistītie. Elektomotora mašīnītes ar virtuozu sanslīdi ir aizrāvušas arī ventspilniekus. Ventspilnieks Renārs Boļšēvics: “Nav nekāda dižā ķīmija, diezgan viegli, bet interesanti ir tas, ka visas regulācijas ir kā īstam auto: savērsumu var regulēt, amortizācija. Paši mēs regulējam, gaisojam tās. Liekam īsākas atsperes, cietākas atsperes. Skatāmies no virsbūves, kādu vajag svaru sadalījumu, diezgan interesanti. Tas nav tā – nopērkam, braucam un viss. 

Modelis ir 1 pret 10 no reāla auto. Tam ir virsbūve, kas ir no polikarbonāta. Pārsvarā caurspīdīga, pasi krāsojam. Var arī nopirkt gatavu virsbūvi. “Cenšamies pēc iespējas tuvāk tandēmā braukt. Drifts arī atkarīgs no tandēma, no sākuma viens ir priekšā, pēc tam otrs ir priekšā. Un tā cenšamies pa visām trajektorijām pēc iespējas tuvāk izbraukt.”

Ar elektro motora mašīnām, kas tiek vadītas ar pults palīdzību, esot daudz saturīgāk braukt par jebkuru virtuālo stimulatoru. Galvenokārt tāpēc, ka savu sapņu auto var uzbūvēt pats. “Lampiņas palodē, pamaina kaut ko, šasijai lielāki zobrati, mazāki zobrati. Lielāka jauda, kā tu tiksi tam bortam tuvāk klāt. Tev tās jaudas var būt par daudz, nogriez bišķi mazāk. Ir ņēmšanās! Lai smadzenītes vairāk pakustas, ne tikai skolā ar matemātiku pildīt, bet arī paņemties, paskrūvēt,” saka ventspilnieks Jānis Priekulis.

Grupa interesentu apvienojušies Popē, lai vairākas reizes mēnesī atrastu laiku mēroties spēkiem pašizveidotā trasē. Viss, kas notiek Popē, ir redzams tiešsaistē internetā, lai ieinteresētu vēl kādu atbraukt un pamēģināt. Ventspilnieks, “RC Ventspils’’biedrības dibinātājs Andris Mazistabs: “No sākuma brauc kvalifikāciju kā jau reālajā driftā sanslīdē, bet ir jācenšas visus tos sektorus izbraukt sānslīdē.”

Pieredzējušakais no ventspilniekiem Andris Mazistabs joko, ka radio automodeļu drifts ir darbmācība zēniem, lai arī Latvijā tikpat azartiski, cik puiši, brauc arī meitenes. Andra lielākais sasniegums ir 40-tā vieta starp 500 pasaules labākajiem braucējiem. “2017. gadā sanāca aizbraukt uz pasaules čempionātu Nīderlandē. Tur ir nopietni. No pirmā acu skatiena liekas – nu, tādas mantiņas, vai ne? Ja pieaugušais paņem rokās, tad grūti…”

Arī Andra aizraušanās ar radiovadāmo modeļu sānslīdi notikusi nejauši. Šobrīd jau pasaules pirmā 40-nieka braucējam uz galda stāv arī zelts, sudrabs un bronza. Šīs godalgotās vietas iegūtas Lietuvas sacensību posmos. Tieši pie kaimiņiem lietuviešiem un igauņiem ventiņpuses braucēji plāno doties pieredzes apmaiņā šogad. 

Katrs no drifta meistariem ir arī autodizainers, jo viss jāizdara paša rokām. Toties fantāzijai nav robežu. Bieži esot tā, ka uz nodarbību tētis atved savu dēlu, bet ar lielu sajūsmu brauc pats. Šis kontrolētais drifts esot lētāk un drošāk, kā ir slidināties ziemā pa aizsalušiem ezeriem.

Sānslīdes virtuozi aicina ciemos uz Popi, puiši ir gatavi vadīt treniņus, kas varētu ieinteresēt vēl kādu Latvijā, lai vēlāk būtu interesanti rīkot sacensības pašu dizainētajās trasēs. Latvijā šis sporta veids vēl nemaz neesot populārs, tomēr kādam Latvijas braucējam reiz izdevies iekļūt pasaules labāko pirmajā desmitniekā.

Skatījumu skaits: 159 | | Reitings: 0.0/0
avatar